Dit weekend waren we uitgenodigd om bij onze Chinese collega en zijn vriendin te komen bakken. Hij heeft namelijk een oventje gekocht omdat zijn vriendinnetje het leuk vindt om te bakken. Ik had gezegd dat ik het miste dat we geen oven hadden, en dus vroeg hij of we zin hadden om samen wat te bakken bij hem thuis.
Hij ons al vol trots foto's van hun baksels laten zien die ze op hun weblog hadden geplaatst. Van pizza en koekjes tot een snoepjeshuisje hadden ze samen al gemaakt. Dus besloten Danny en ik dat we speculaas zouden willen maken en ik had bedacht dat choco-cakejes ook lekker en simpel zouden zijn.
's Ochtends gingen Danny en ik dus samen ergens lunchen en boodschappen doen. We hebben natuurlijk weer een uur gezocht naar welk meel we nodig hadden, met of zonder rijsmiddel, gist en/of zout.... en dat zijn er nog glutenvrije en biologische versies! En toen moesten we ook nog alle kruiden vinden om zelf speculaaskruiden te maken: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember, kardamom en amandelmeel. Niet alle kruiden stonden bij de potjes met Engelse tekst erop, maar gelukkig konden we de meeste kruiden uiteindelijk wel herkennen ook al stond er alleen Chinees op de verpakking.
Aangekomen bij onze collega had zijn vriendinnetje net heerlijke koekjes gebakken met cocos en krentjes. Daarna gingen wij eerst maar eens aan de slag om choco-cakejes te maken. Het mixen was geen probleem, maar eenmaal in de oven bleken de papieren vormpjes te dun en was een deel van de mix overgelopen op de bakplaat :O Maar ik moet zeggen dat het wel lekker was.
En daarna moesten alle verschillende kruiden worden gewogen en bij elkaar worden gedaan om het speculaasmengsel te maken. Maar Changpeng had geen rasp die nodig was om de nootmuskaat en schil van de citroen te raspen. Dus ging hij maar met een mes kleine stukjes eraf snijden en de kruidnagels werden geplet met het uiteinde van de deegroller. Echt weer primitief koken wat mannen heel stoer vinden :) Toen we uiteindelijk een grote hoeveelheid speculaaskruidenmengsel hadden gemaakt gooide ik per ongeluk het meel erbij. En dat terwijl we maar een klein beetje nodig hadden voor de koekjes.... aaaaahhhh Gelukkig konden we het meeste meel weer eruit halen en ging het bakken verder zonder problemen :) De smaak van de speculaasjes was uiteindelijk wel kruidig, maar niet zoals het hoort.... volgende keer beter!
De (Gephotoshopte) foto's van onze baksels kun je zien op het weblog van de vriendin van Changpeng. Ze zien er nu opeens een heel stuk beter uit! De eerste foto is het choco-cakeje met chocoglazuur, de tweede foto is van de speculaasjes en de derde de cocos-krenten koekjes die ze zelf had gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten