zondag 27 november 2011

kerstkoekjes bakken 2011

Het is alweer bijna sinterklaas en kerst is ook al om de hoek. Dan is het natuurlijk tijd om lekker warm bij de open haard (of electrisch kacheltje) te zitten en van warme chocolademelk met zelfgemaakte koekjes te genieten. Eigenlijk is het hier nu 20 graden en nog veel te warm voor het echte wintergevoel, maar om toch een beetje in de sfeer te komen zijn we dit weekend koekjes gaan bakken!

Onze Duitse vriendin Monika bakt vaak taart en cake voor de mensen in haar lab en heeft daar ook een oven en bakspullen staan. In haar instituut zijn we zondag begonnen met het bakken van de eerste kerstkoekjes en speculaas. Voor het maken van de speculaas hadden we de houten vorm met een uitgesneden patroon die we eerder gebruikt hadden voor de mooncakes. Het was wel veel dieper dan een normale speculaas vorm, maar ik deed de vorm maar gedeeltelijk vol en dat werkte wel goed. Maar ik moest wel oppassen dat ik iedere keer evenveel in de vorm deed, anders waren sommige koekjes veel dikker dan andere :) Maar na het bakken kon je nog wel steeds het patroontje en de chinese karakters zien :P

En voor de echte kerstsfeer hebben we kerstliedjes gezongen tijdens het bakken. ik wist van veel liedjes wel een paar regels, maar niet helemaal. Monika's chinese collega die ook meedeed met het bakken vond het geloof ik wel grappig om te horen. Je komt er wel van in een kerststemming.

Het allerbeste was natuurlijk het proeven achteraf :) Gelukking hadden we een speculaas-expert (Danny :P ) om te testen of onze koekjes wel genoeg aan de speculaas-eisen voldeden om ook echt speculaas genoemd te mogen worden ;) Uiteindelijk waren ze toch net goedgekeurd :P

speculaasdeeg kneden
speculaas in vorm doen
met mooncake vorm speculaasjes maken
zien ze er niet lekker uit ;)
gewone koekjes
proeven door de specialist :p
de koekjestrommel zit weer vol

Geen opmerkingen: